PETS

hoeveel weegt een kater van 20 weken?

Groei van een kitten

Een gemiddeld kitten weegt ongeveer 100 gram bij de geboorte.

Dat komt overeen met een ons vlees bij de slager of de hoeveelheid brokken die ze als volwassene in 2 à 3 dagen mogen eten. In de eerste 4 weken drinkt een kitten alleen moedermelk. Zodra de eerste melktanden doorkomen, kun je overschakelen op vaste voeding voor kittens.

hoeveel weegt een kater van 20 weken

Een kitten groeit snel in gewicht tot ongeveer 4 maanden oud, met een toename van ongeveer 100 gram per week. Een kitten van 10 weken oud weegt gemiddeld rond de 1100 gram.Een kitten van ongeveer 20 weken weegt ongeveer 2200 gram.Na de leeftijd van 20 weken vertraagt de groei aanzienlijk, hoewel kittens blijven groeien tot ze 1 jaar oud zijn. Daarna zijn de meeste katten volledig uitgegroeid in lengte. Het gewicht blijft echter toenemen door de versterking van botten en spieren.

Dit weegt een volwassen kat gemiddeld

Volwassen katten hebben doorgaans een gewicht tussen de 3,6 en 4,5 kilo.

Vrouwelijke katten zijn meestal iets lichter, mannelijke katten wat zwaarder. Deze gewichten gelden voornamelijk voor huis-tuin-en-keukenkatten. Bijvoorbeeld, een Siamees, een klein ras, weegt gemiddeld zo’n 3 kilo als volwassen kat. Aan de andere kant weegt een Maine Coon gemiddeld tussen de 5 en 7 kilo. Ook kunnen katten van hetzelfde geslacht en ras grote verschillen in gewicht hebben. Een poes van 2,5 kilo kan net zo gezond zijn als een kater van 8 kilo, zolang het gewicht maar past bij de lichaamsbouw van de kat.

Ideale gewicht van je kat beoordelen

Op deze manier kun je het gewicht van je kat controleren.

Om te beoordelen of je kat een gezond gewicht heeft, kun je gebruik maken van de ‘body condition score’. Hierbij kijk je naar enkele uiterlijke kenmerken om het gewicht te beoordelen. Bij een kat met een ideaal gewicht zijn de volgende factoren van belang:

  1. De ribben zijn niet zichtbaar, maar wel gemakkelijk te voelen.
  2. 2. Wanneer je van boven naar je kat kijkt, zie je dat hij een duidelijke taillevorm heeft.
  3. 3. Er is weinig vet rond de buik of een kleine hoeveelheid buikvet.

Als je de ribben van je kat niet kunt voelen of als de taille niet zichtbaar is, is de kans groot dat je kat overgewicht heeft. Het is aan te raden om een dierenarts te raadplegen om te bepalen of je kat onder- of overgewicht heeft.

Castratie of sterilisatie en gewichtstoename

Castratie of sterilisatie kan het gedrag van jouw kat veranderen.

Nadat jouw kater is gecastreerd of jouw poes is gesteriliseerd, verandert de hormonale balans in het lichaam. Dit betekent meestal dat de meeste katten sneller aankomen in gewicht en dus minder voeding nodig hebben. Aan de andere kant kan de eetlust toenemen. Het is vaak zo dat jouw lieve huisdier de hele dag om je heen draait of je smeekt met zijn of haar ogen om meer voer. Het is belangrijk om hier niet aan toe te geven. Elke dag 10 gram brokjes te veel kan namelijk al gelijk staan aan zo’n 20% overvoeding. Voor je het weet verandert jouw eens zo actieve kitten in een kopie van Garfield.

Zo houd je je kat op gezond gewicht

Voeding en lichaamsbeweging hebben, net als bij mensen, invloed op het gewicht van je kat.

Katten die niet meer eten dan nodig en die dagelijks lekker buiten spelen, behouden hun gewicht. Wil je graag dat jouw kat afvalt? In deze blog vind je informatie over veelvoorkomende oorzaken van overgewicht en tips om je kat te helpen een gezond gewicht te bereiken. Daarnaast biedt Fokker verschillende soorten brokken aan die helpen om je kat op een gezond gewicht te houden. Voor kittens is er de Opti-Grow, die de groei en het immuunsysteem ondersteunt. Voor gecastreerde en gesteriliseerde katten is er de Steri-Fit, die helpt bij het voorkomen van overgewicht en de urinewegen ondersteunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button